Nieuwe inzichten in de GGZ

Studiemiddag Donderdag 18 mei 2017 van 13.00 – 17.15 uur te Utrecht Lunetten.

Programma

12:30   Aankomst en Ontvangst
13:00   Inleiding dagvoorzitter  Nieuwe inzichten in de GGZ
13:10   Vereende kracht. Naar een andere kijk op helpen. Spreker: Gert Schout
14:00   Inleidingen op de onderwerpen van de 3 workshops:

1) Werken in de Nieuwe GGZ, door Henk Willem Klaassen
2) Verbinding maken door lichaamsgerichte benadering, door Anneke Sips
3) Zelfanalyse en Zelfmanagement”: Bouwen aan Herstel met de Yucelmethode
    door Mehmet Yucel

14:45   Korte pauze en naar de workshops
15:00   Actieve workshops in aparte zalen

1) Werken in Nieuwe GGZ
2) Lichaamsgerichte Benadering
3) Bouwen aan Herstel

16:45   Terugkoppeling van de workshops
17:15   Mogelijkheid voor netwerken en drankje

Informatie over de verschillende bijdragen:

Vereende kracht. Naar een andere kijk op helpen
Een meewerkend netwerk is effectiever dan een briljante hulpverlener’, zo stellen Pieter Hilhorst en Jos van der Lans. Oog krijgen voor de sociale hulpbronnen van cliënten blijkt moeilijk, laat staan ze te benutten. Ondanks de belangstelling voor familiebeleid, voor triadisch werken, voor de familie als bondgenoot, voor Resource Group Assertive Community Treatment (RACT), blijkt het ook in de ggz moeilijk om oog te krijgen voor de sociale hulpbronnen van cliënten, laat staan ze te benutten. Hoe kan dat? In deze bijdrage vraagt Gert Schout zich af of de versmalling van de psychiatrie tot klinische psychiatrie een uitloper is van het maakbaarheidsoptimisme uit de 19e eeuw. Daarbij komen vragen aan bod over het verschil tussen helpen en verhelpen. Moeten alle hulpverleners community organisers worden? 

Gert Schout is van huis uit sociaal psychiatrisch verpleegkundige en werkt als senior onderzoeker bij de afdeling Metamedica van het VUmc in Amsterdam. 

Workshop 1 Werken in de nieuwe GGZ
Er zal in deze workshop ingegaan worden op verschillende uitgangspunten zoals in de praktijk gebracht bij Buurtzorgt. Denk daarbij aan onderwerpen zoals: In de wijk, zelfsturing, contextuele sociale psychiatrie. In de workshop zullen Henk Willem Klaassen, Richard Touw en Charlotte Kleijwegt uitgebreider stil staan bij deze uitgangspunten en wat volgens hen de verschillen zijn met de huidige GGZ.

Henk-Willem Klaassen, spv, werkzaam bij BuurtzorgT, ambassadeur Ypsilon, auteur Bondgenoten en Werken in de nieuwe GGZ.
Richard Touw, spv, werkzaam bij BuurtzorgT, bestuurslid V&VN-SPV
Charlotte Kleijwegt, spv en werkzaam bij BuurtzorgT.

Workshop 2  Verbinding maken door lichaamsgerichte benadering
Er is steeds meer interesse in lichaamsgerichte werkvormen zoals yoga binnen de GGZ en ook de nieuwe GGZ. Termen als mindful en compassie horen we vaker en op vele plekken wordt yoga toegepast in de vorm van preventie, nazorg en zelfs behandeling bij stress gerelateerde klachten, depressie, trauma en zelfs ook psychose. Tijdens deze workshop zal Anneke je laten zien waarom yoga steeds vaker als interventie gebruikt wordt en ook waarom dit zo gek nog niet is. Ze laat je kennismaken en geeft direct eenvoudige holistische tools mee om mee te oefenen, waar je ook bent in het land of in een organisatie, ze daagt je uit het te proberen tijdens die middag.

Anneke Sips is een gepassioneerde SPV uit Amsterdam en yogatherapeute. Zij heeft een bedrijf opgericht (Network Yoga Therapy) waar zij haar passie voor verbinden, sociale psychiatrie en yoga samenbrengt. Eens per jaar organiseert zij een conferentie waar de zorg, yoga en wetenschap samenkomen. Daarnaast ziet cliënten voor yoga therapie en leidt anderen op om dit ook te doen. (zie www.networkyogatherapy.org)

Workshop 3: Bouwen aan herstel
In de huidige hulpverlening worden vooral talige en abstracte begrippen gebruikt. Je moet je als cliënt van de hulpverlening aanpassen aan het taalgebruik en het begrippenkader van je hulpverleners. Bij de Yucelmethode gaat dat anders. Je bouwt met gekleurde blokken een opstelling die je levenssituatie weergeeft. Je benoemt je problemen (draaglast) en de ondersteuning die je daarbij van jezelf en anderen krijgt (draagkracht) in je eigen woorden en je zet ze tastbaar op tafel.

Mehmet Yucel is systeemtherapeut en ontwikkelaar van de Yucelmethode
“Zelfanalyse en Zelfmanagement”: Bouwen aan Herstel met de Yucelmethode.
Zie ook www.yucelmethode.nl/

Plaats studiemiddagen

Zalencentrum Artisto
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht
telefoon: (030) 2899400
Routebeschrijving

Register

Deze bijeenkomst is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden en het deskundigheidsgebied SPV voor 4 punten

De volgende Studiemiddag in 2017 is op
donderdag 16 november.